Verstandelijke beperking


Iedereen heeft zijn eigen sterke kanten en minder sterke kanten.
De een is goed in sporten, de ander kan goed met dieren omgaan, weer een ander is heel behulpzaam, enzovoort.
En omgekeerd heeft iedereen ook minder sterke kanten, waar de een moeite heeft met klussen, vindt de ander het bijvoorbeeld weer lastig om met computers om te gaan.
Bij iemand met een verstandelijke beperking is dat niet anders. Net zoals ieder ander heeft diegene zijn of haar eigen sterke kanten en mooie eigenschappen, en minder sterke kanten.

Maar wat is een verstandelijke beperking dan precies?

Wanneer je een verstandelijke beperking hebt, is het  lastiger voor je om op bepaalde vlakken mee te komen. Bijvoorbeeld omdat het leren  lastiger gaat of omdat je zaken soms moeilijker begrijpt. Of simpelweg omdat je wat meer tijd nodig hebt om informatie goed in je op te nemen. Dit kan best lastig voor je zijn, bijvoorbeeld op school, of met werk of met wonen.
Een verstandelijke beperking is niet altijd zichtbaar voor anderen. Dit maakt dat andere mensen soms niet direct begrijpen waarom iets niet lukt.
Om een verstandelijke beperking vast te stellen, is er daarom een onderzoek nodig. In dit onderzoek wordt er gekeken naar wat jij lastig vindt, maar ook wat er goed bij jou gaat, en wordt je intelligentie gemeten.

Als er sprake is van een verstandelijke beperking kan een begeleider je helpen door bepaalde zaken aan jou uit te leggen (bv. een lastige brief), te oefenen met de dingen die jij lastig vindt (bv. het draaien van een wasje, of het uitkomen met je weekgeld), het bieden van een luisterend oor als je eventjes in de knoop zit enz. 
Maar een begeleider heeft ook oog voor de dingen die jij goed kan en voor je positieve eigenschappen! Hou je bijvoorbeeld van sporten, of ben jij een echte crea bea, of vind jij koken heel leuk? Dan kan je ook samen een leuke sport gaan zoeken, een creatief project beginnen, of een lekkere maaltijd bereiden.